close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 
Zajímá tě něco o mě a blogu? Ptej se zde!
Máš problém? Navštiv poradnu!


!World Of The Sims Stories!
www.wots-stories.blog.cz

Adminka je opět aktivní!

Čím více ohlasů bude na komiks Only Hope, tím dříve začnu dopisovat ostatní komiksy :)

Kvíz 0.1 [BlogParty]

14. července 2012 v 13:58 | SimGirl
KVÍZ O ADMINCE BLOGU


1) Kolik je admince let?
a) 12 let
b) 13 let
c) 14 let

2) Značka mobilu:
a) Samsung
b) LG
c) Nokia

3) Můj druhý blog je:
a) o sims
b) osobní
c) žádný druhý nemám

4) Co dělám z těchto věcí nejraději:
a) focení
b) psaní
c) oboje

5) Mám nejlepšího kamaráda?
a) ano
b) ne
c) mám 3

6) Jak nejradši nosím vlasy:
a) do culíku
b) rozpuštěné
c) vždycky musím mít nejlepší účes

7) Z těchto jídel mám nejradši:
a) halušky :D
b) koprovku
c) krupici

8) Mým snem je:
a) být fotografkou
b) být sekretářkou
c) je mi jedno, co budu dělat

9) Značka mého foťáku:
a) Kodak
b) Nikon
c) Olympus

10) Na narozeniny jsem dostala:
a) mobil
b) foťák
c) nic

Jedna otázka se počítá za 10 bodů.
Takže když budete mít např. 5 věcí správně, získáváte 50 bodů.
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Niki Niki | E-mail | Web | 14. července 2012 v 14:10 | Reagovat

1b
2c
3b
4b
5a
6b
7a
8b
9a
10b

2 Miss.PerlanQa Miss.PerlanQa | Web | 14. července 2012 v 14:12 | Reagovat

1b

2c

3b

4c

5a

6b

7a

8a

9b

10b

3 Tartufína Tartufína | Web | 14. července 2012 v 14:23 | Reagovat

1) Kolik je admince let?
c) 14 let

2) Značka mobilu:
c) Nokia

3) Můj druhý blog je:
b) osobní

4) Co dělám z těchto věcí nejraději:
c) oboje

5) Mám nejlepšího kamaráda?
a) ano

6) Jak nejradši nosím vlasy:
b) rozpuštěné

7) Z těchto jídel mám nejradši:
c) krupici

8) Mým snem je:
c) je mi jedno, co budu dělat

9) Značka mého foťáku:
b) Nikon

10) Na narozeniny jsem dostala:
a) mobil

4 Susanne Susanne | Web | 14. července 2012 v 17:03 | Reagovat

1) B
2) C
3) B
4) C
5) A
6) B
7) A
8) C
9) B
10)A

5 LadyTereza LadyTereza | Web | 14. července 2012 v 18:15 | Reagovat

1)13 let
2)Nokia
3)osobní:-)
4)obojí:-)
5)ano
6)rozpuštěné
7)halušky
8)Myslela jsem si,že tvým snem je něco dokázat,být zpěvačkou,ale když to tady není tak asi c):D
9)Nikon
10)mobil :-)

6 Nikís Nikís | 14. července 2012 v 18:47 | Reagovat

1b
2c
3b
4c
5a
6b
7a
8c ?? :D
9b
10a :-)

7 Łowe♥ Łowe♥ | E-mail | Web | 14. července 2012 v 21:30 | Reagovat

1c
2c
3c
4c
5a
6b
7c
8c
9b
10b

8 jana-janishka jana-janishka | Web | 16. července 2012 v 7:45 | Reagovat

1)c) 14 let

2)c) Nokia

3)b) osobní

4)c) oboje

5)a) ano

6)b) rozpuštěné

7)a) halušky :D

8)c) je mi jedno, co budu dělat

9)b) Nikon

10)b) foťák

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Ze dne 25.7. 2012. :)♥
Zatím nejvyšší návštěvnost na blogu.