close
Vážení uživatelé,
16. 8. 2020 budou služby Blog.cz a Galerie.cz ukončeny.
Děkujeme vám za společně strávené roky!
Zjistit více
 
Zajímá tě něco o mě a blogu? Ptej se zde!
Máš problém? Navštiv poradnu!


!World Of The Sims Stories!
www.wots-stories.blog.cz

Adminka je opět aktivní!

Čím více ohlasů bude na komiks Only Hope, tím dříve začnu dopisovat ostatní komiksy :)

Kvíz 0.2 [BlogParty]

14. července 2012 v 14:42 | SimGirl

KVÍZ O BLOGU


1) Blog dneska slaví:
a) 1. rok
b) 2. rok
c) 10. měsíc

2) Na blogu je nejnovější soutěž:
a) Miss Sims 2012
b) Topics Photos
c) zatím žádná nová není

3) Adminka blogu nese přezdívku:
a) SimsGirl
b) SimiGirl
c) SimGirl

4) První komiks na blogu:
a) Forever Alone
b) Street
c) Only Hope

5) První soutěž na blogu:
a) Miss Sims
b) Topics Photos
c) Na blogu žádné soutěže nejsou

6) Můj první spřátelný blog:
a) Niki
b) Monuš
c) Tartufína

7) Moje zatím největší návštěvnost za den:
a) 155 lidí
b) 160 lidí
c) 143 lidí

8) Blog má svůj:
a) Facebook
b) chat blogu
c) nic

9) Blog byl založen:
a) 14.července 2010
b) 14. července 2011
c) 14. června 2011

10) Dočasný design nese název:
a) Summer Love
b) Summer Flirt
c) Summer Friends

Za jednu správnou otázku se přičítá 10 bodů.
Takže když někdo bude mít např. 5 správně, získává 50 bodů.
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Ivuš Ivuš | 14. července 2012 v 14:48 | Reagovat

a)
b)
c)
b)?? já nevím, nechodím sem tak dlouho =D
a)?? =D
b)
c)
c)
b)
b) možná =D

2 Miss.PerlanQa Miss.PerlanQa | Web | 14. července 2012 v 14:58 | Reagovat

1a

2b

3c
4b

5a
6b
7c

8c

9b

10a

3 Niki Niki | E-mail | Web | 14. července 2012 v 15:08 | Reagovat

1a
2b
3c
4c
5a
6b
7c
8a
9b
10a

4 Tartufína Tartufína | Web | 14. července 2012 v 15:24 | Reagovat

1) Blog dneska slaví:
a) 1. rok

2) Na blogu je nejnovější soutěž:
b) Topics Photos

3) Adminka blogu nese přezdívku:
c) SimGirl

4) První komiks na blogu:
c) Only Hope

5) První soutěž na blogu:
a) Miss Sims

6) Můj první spřátelný blog:
b) Monuš

7) Moje zatím největší návštěvnost za den:
c) 143 lidí

8) Blog má svůj:
a) Facebook

9) Blog byl založen:
b) 14. července 2011

10) Dočasný design nese název:
a) Summer Love

Koukám, že si mě uvedla do otázky č.6 :DDD Díky :)

5 Miss.PerlanQa Miss.PerlanQa | Web | 14. července 2012 v 15:33 | Reagovat

[2]:  Ježííš nevšimla som si že blog má svoj facebook :-D

6 Susanne Susanne | Web | 14. července 2012 v 17:10 | Reagovat

1) A
2) B
3) C
4) C
5) A
6) B
7) C
8) A
9) B
10)A
:)

7 LadyTereza LadyTereza | Web | 14. července 2012 v 18:21 | Reagovat

1)1.rok
2)Topics Photos
3)SimGirl
4)Forever Alone
5)Miss Sims
6)Monuš
7)143 lidí :-)
8)Facebook
9)14.července 2011
10)Summer Love

8 Nikís Nikís | 14. července 2012 v 18:52 | Reagovat

1a
2b
3c
4c ?? :-)
5a
6b
7c
8a
9b
10a

9 Łowe♥ Łowe♥ | E-mail | Web | 14. července 2012 v 21:33 | Reagovat

1a
2b
3c
4c
5a
6c
7c
8a
9b
10a

10 jana-janishka jana-janishka | Web | 16. července 2012 v 7:48 | Reagovat

1) Blog dneska slaví:
a) 1. rok

2) Na blogu je nejnovější soutěž:
b) Topics Photos

3) Adminka blogu nese přezdívku:
c) SimGirl

4) První komiks na blogu:
c) Only Hope

5) První soutěž na blogu:
a) Miss Sims

6) Můj první spřátelný blog:
a) Niki

7) Moje zatím největší návštěvnost za den:
c) 143 lidí

8) Blog má svůj:
a) Facebook

9) Blog byl založen:
b) 14. července 2011

10) Dočasný design nese název:
a) Summer Love

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Ze dne 25.7. 2012. :)♥
Zatím nejvyšší návštěvnost na blogu.